Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
29/05/2012

Malgrat la crisi, cal complir la Llei sobre Comerç d’Armes

Les ONG denuncien exportacions d’armes preocupants a l’Aràbia Saudita, Bahrein i Egipte en plena primavera àrab

Les organitzacions de la campanya Armes sota Control, entre les quals la Fundació per la Pau, analitzen en un informe les vendes espanyoles d’armes i material de defensa fetes durant el 2011. Segons el document, es van dur a terme exportacions preocupants. Avui, el Secretari d'estat de comerç compareix davant la Comissió de Defensa per donar comptes d'aquestes exportacions.

Informe "Análisis de las exportaciones españolas de material de defensa, de otro material y de productos y tecnologías de doble uso en 2011" en pdf

 

Nota de premsa – 29 de maig de 2012 – Nota de prensa en castellano

 

La crisi econòmica no ha de servir d'excusa per deixar de complir la Llei sobre Comerç d'Armes

Les organitzacions de la coalició espanyola d’Armes sota Control analitzen les vendes espanyoles d'armes i material de defensa del 2011

Les ONG denuncien que s'han seguit produint exportacions preocupants a l’Aràbia Saudita, Bahrein i Egipte en plena primavera àrab

Madrid/Barcelona, 29 de maig.- Durant el 2011, Espanya va continuar realitzant operacions d'exportació d'armes i material de defensa i seguretat que les organitzacions de la campanya espanyola d’Armes sota Control consideren preocupants. En el seu recent informe sobre les exportacions espanyoles d'armes en el primer semestre de 2011, publicat a finals del mes d'abril, les ONG van denunciar que es van seguir efectuant exportacions preocupants des del punt de vista dels drets humans a països com Aràbia Saudita, Bahrein i Egipte en plena primavera àrab.

En un nou informe relatiu al total d'exportacions realitzades el 2011, les ONG alerten del perill que la crisi econòmica serveixi d'excusa per deixar de complir la Llei sobre Comerç d'Armes, que en el seu article 8.1 estableix que no es podran autoritzar exportacions d'armes quan “puguin ser utilitzades de manera contrària al respecte degut i la dignitat inherent a l’ésser humà, amb fins de repressió interna o en situacions de violació de drets humans”.

L'informe, elaborat per Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam amb l'assistència tècnica de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH), demana a més, que les estadístiques es facin públiques amb més antelació per part del govern. L'informe governamental sobre les exportacions espanyoles d'armes ha estat remès als diferents grups parlamentaris només una setmana abans de la compareixença davant la Comissió de Defensa del secretari d'estat de comerç per a donar comptes d'aquestes exportacions, que es produeix avui mateix.

Les organitzacions de la campanya Armes sota Control mostren la seva preocupació per la possibilitat que, en un moment que la reducció del pressupost del Ministeri de Defensa es tradueix en una menor capacitat per a absorbir bona part de la producció del sector industrial de la defensa, “l'impuls governamental per a incrementar les exportacions d'aquest sector col·loqui els interessos comercials per sobre de la preocupació pels drets humans”.

En aquest sentit, les organitzacions, davant les decisions anunciades divendres passat, 25 de maig, després del consell de ministres, de donar suport amb diners públics a les exportacions d'armes espanyoles a través de crèdits i d'accions de promoció, insten el govern a que qualsevol operació d'aquest tipus s'ajusti escrupolosament a la normativa vigent, a que, de manera general, es reforci el control sobre operacions que per les seves característiques i destinació poguessin resultar preocupants per als drets humans, i a que s'apliqui plenament la dimensió preventiva de la Llei.

El contrainforme de la societat civil sobre les exportacions espanyoles d'armes del 2011 assenyala diverses operacions que no serien justificables des de la perspectiva de la Llei 53/2007 sobre comerç d'armes. Aquestes operacions possibilitarien que determinats productes de defensa poguessin ser utilitzades per a cometre o facilitar greus violacions dels drets humans.

Les organitzacions denuncien que tot i que s’han adoptat algunes mesures per a la zona, es van seguir realitzant exportacions de material a països del Nord d'Àfrica i del Pròxim Orient (Bahrein, Aràbia Saudita i Egipte) que corria el risc de ser usat per cometre violacions de drets humans.

Aràbia Saudita constitueix un dels casos que més preocupació desperta en les organitzacions, no només per les exportacions de l’any passat sinó per l'operació, actualment en marxa, que podria culminar en la venda al regne saudita de 250 carros de combat Leopard. El Govern hauria de donar informació pública detallada sobre aquest assumpte i aturar de forma cautelar aquesta operació. En tot cas, la realització efectiva d'aquesta operació hauria d'estar condicionada a l'establiment de salvaguardes i de sistemes de rendició de comptes, per evitar que el material exportat pugui ser utilitzat per cometre greus violacions de drets humans i del Dret Internacional Humanitari per part de les forces armades saudites.

A més dels països del Nord d'Àfrica i del Pròxim Orient, en la llista d'operacions preocupants figuren entre d’altres les realitzades a Colòmbia, Mèxic, els EUA, Ghana, Israel i Pakistan. L'informe assenyala també operacions no estrictament preocupants, però sí sobre les quals s'hauria de facilitar més informació. Aquestes operacions van tenir per destinació la Unió dels Emirats Àrabs, el Perú, Veneçuela, Tunísia, Turquia, l’Iran i la Xina.

Transparència i control

L'informe reconeix certs avenços en la política de transferències seguida pel govern espanyol que tenen a veure amb mesures adoptades amb motiu de l’anomenada primavera àrab cap als països del Nord d'Àfrica i del Pròxim Orient. Entre ells, les ONG destaquen la revocació el febrer del 2011 de diverses llicències per a l'exportació i la revisió de totes les llicències aprovades des de l'any 2006 cap a Tunísia, Líbia i Egipte. La moratòria sobre l'autorització de noves exportacions es va aixecar l’11 de maig del 2011 encara que, segons el govern, des de llavors les noves sol·licituds a aquestes destinacions van ser sotmeses a un escrutini especial, que les organitzacions esperem que es mantingui. Aquests avanços han de ser valorats com molt positius.

No obstant això, encara que s'han anat produint millores, segueixen existint falles en la transparència de les dades sobre comerç exterior d'armes. Les ONG de la campanya Armes sota Control segueixen reclamant:

• Reforçar el control de les exportacions considerades preocupants per als drets humans.
• Aplicar la dimensió preventiva de la Llei.
• Millorar els mecanismes per al seguiment del material en el país de destinació.
• Avenços concrets en la transparència de la informació sobre les transaccions realitzades.
• Facilitar informació al Congrés dels Diputats amb antelació suficient per a millorar el control parlamentari.

 

Un any decisiu a nivell internacional

 

Aquest és un any decisiu per a assolir una regulació internacional efectiva del comerç d'armes, ja que l’ONU ha convocat els països membres de l'organització a discutir al juliol a Nova York el text d'un Tractat Internacional sobre el Comerç d'Armes (TCA).

Les organitzacions reiteren que aquest tractat ha d'incloure garanties sòlides perquè cap govern pugui autoritzar transferències d'armes que puguin ser destinades a cometre o facilitar la comissió de violacions i abusos dels drets humans. Recorden al govern espanyol el seu compromís, expressat a Amnistia Internacional durant la recent visita del seu secretari general, Shalil Shetty, de donar suport a un tractat que inclogui aquestes garanties. Aquest compromís ha de ser encara més gran després de l'aprovació la setmana passada per part del Congrés dels Diputats d'una proposició no de llei instant el govern que promogui l'aprovació d'un TCA sòlid.

Informació addicional

Algunes transferències d'armes realitzades el 2011 als països del Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica revesteixen característiques preocupants per a les organitzacions d’Armes sota Control

Aràbia Saudita. Es van realitzar vendes per un total de 14 milions d'euros en recanvis per a aeronaus de transport militar i projectils il·luminants així com productes de la categoria 3 (municions, dispositius i components) per a les Forces Armades. A més, se’n van autoritzar d’altres per un import global de 30,21 milions, en les categories 10 (aeronaus) i 4 (bombes, torpedes, coets i míssils). 

• Les forces armades de Bahrein van ser també destinatàries d'exportacions, per valor de 6,35 milions d'euros dintre de la categoria de municions, dispositius i components. 

Egipte. Es van materialitzar vendes per 69,83 milions d'euros, en aeronaus de transport militar, productes de la categoria 1 (armes amb canó d’ànima llesta amb calibre inferior a 20mm.) i productes de la categoria 6 (vehicles terrens). 

• Sense ser encara operacions realitzades, però sobre les quals les organitzacions entenen que es requeriria un major nivell d'informació, n’hi ha diverses d’autoritzades a la Unió dels Emirats Àrabs que sumen un import de 66.148 euros en bombes d'aviació i carrabines i 761,96 milions d'euros, en la seva gran majoria en aeronaus i la resta en les categories 4 i 6 (vehicles terrestres). UEA sol ser una destinació inicial per a nombroses reexpedicions a altres destinacions tant de la regió del Golf com a d’altres.

Altres transferències preocupants són: 

Colòmbia. Espanya va realitzar exportacions per valor de 24,98 milions d'euros (un avió de transport, recanvis per a aeronaus, monocles i ulleres de visió nocturna, munició per a peces d'artilleria i una pistola.)

Estats Units. Les vendes realitzades van arribar a un valor de 115,60 milions d'euros, en les categories 8 (materials energètics i substàncies relacionades), 10 (aeronaus), 1 (armes amb canó d’ànima llesta amb calibre inferior a 20mm.), 3 (municions, dispositius i components), 4 (bombes, torpedes, coets i míssils) i 11 (equips electrònics). 

Mèxic va rebre transferències incloses en la categoria d'aeronaus per 109 milions d'euros, les exportacions en material de caça i tir esportiu van ascendir a 847.557 euros i les de productes i tecnologies de doble ús a 700.000 euros. 

Ghana: En la categoria d'armes de caça i tir esportiu, Ghana va rebre material espanyol per un import de 7,50 milions d'euros, fet que el va convertir en el primer client espanyol en aquesta categoria.

Israel. Les vendes realitzades per Espanya de material de defensa van ascendir a 472.545 euros, principalment en les categories 3 (municions, dispositius i components) i 11(equips electrònics). 

Pakistan va importar material de caça i tir esportiu per valor de 675.376 euros. Al llarg de l'any també material relacionat amb aeronaus per un total de 12,89 milions d'euros.

Informació general: Més de 2.500 milions de vendes en armament, material de defensa i de doble ús.

Per avaluar les exportacions espanyoles de material de defensa, altre material (material policial i antidisturbis, i armes de caça i tir esportiu i les seves municions) i de productes i tecnologies de doble ús, registrades en aquest període, es prenen com elements de referència les dades oficials publicades pel ministeri d'Economia i Competitivitat (MEC), remesos al Congrés dels Diputats el gener i el maig de 2012.

Espanya va exportar l'any 2011 un total de 2.578,2 milions d'euros en material de defensa, altre material (armes de caça i esportives i antidisturbis) i productes i tecnologies de doble ús, el que suposa més del doble (104,87%) de les vendes realitzades l'any 2010. D'aquests, 2.431,2 milions corresponen a material de defensa, 0,7 milions a material antidisturbis, 46,9 milions a armes de caça i esportives i 99,4 milions a material de doble ús.

En el mateix període es van autoritzar exportacions en totes les categories per valor de 3.172,7 milions d'euros (23,76% més que en 2010), unes operacions que ja es podrien haver realitzat en el que portem de 2012 o estar a punt de materialitzar-se.