Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
26/11/2021

Memorial Joan Gomis

El dijous, 25 de novembre es va celebrar al Col·legi de Periodistes de Catalunya l’acte de lliurament de premis del Memorial Joan Gomis de periodisme solidari. Els guardonats van ser el reportatge Mares migrants del programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, i el periodista José Naranjo Noble. Aquí teniu la gravació de l’acte:

Recull de fotos de l’acte:

Un reportatge del programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, i el periodista José Naranjo Noble, son els guanyadors del premi de periodisme solidari Joan Gomis 2021

L’obra periodística premiada ha estat Mares migrants: “Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora”, realitzada pel programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, on s’explica la vida al Centre Ödos (acompanyament, en grec), refugi situat a Còrdova per a mares migrants arribades en pastera que, després de les traumàtiques experiències del trajecte, troben un entorn acollidor.

En la modalitat de trajectòria s’ha premiat José Naranjo Noble, periodista freelance establert a l’Àfrica Occidental. Les migracions i els conflictes africans han estat la seva prioritat, i el jurat ha premiat el seu periodisme compromès, rigorós i responsable. Naranjo combina la mirada humana, mostrant la riquesa i diversitat de l’Àfrica: ètnies, llengües, dinamisme i hospitalitat, amb la denúncia de realitats clarament injustes al “continent ignorat”.

La XVI edició del Memorial Joan Gomis ha premiat el projecte radiofònic Mares migrants: “Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora”, realitzat pel programa Solidaris, de Catalunya Ràdio. El Memorial ha destacat que l’obra sintetitza molt bé l’experiència traumàtica de les dones i nens migrants que arriben al Centre Ödos (que vol dir acompanyament, en grec), l’únic centre a Espanya, situat a Montilla (Còrdova), que ofereix refugi i acompanyament a les dones que arriben en pastera al nostre país. Moltes d’elles fugen de la violència, matrimonis forçosos, mutilació genital o manca de llibertats, i troben a Ödos un oasi en la seva travessia cap a una vida millor: acolliment, atenció sanitària i emocional, i seguretat. A més, el programa fa una crítica a les polítiques migratòries i al discurs de l’odi, i convida els oients a reflexionar sobre la nostra coresponsabilitat amb el que passa als seus països d’origen.

El jurat vol destacar també la qualitat de l’obra Tráfico de personas y esclavitud: los infernales destinos para la infancia de Haití, del periodista Aitor Sáez, publicat a Planeta Futuro del diari El País, per la denúncia d’una realitat poc coneguda: la manca de drets de la infància a Haití.

En la categoria de trajectòria periodística el jurat ha premiat José Naranjo Noble, periodista freelance establert a l’Àfrica Occidental des de 2011, des d’on col·labora habitualment amb el diari El País, així com amb altres mitjans com la revista Mundo Negro o la Radio Televisió Canària. A més, és autor dels llibres Cayucos (2006), Los invisibles de Kolda (2009) i El río que desafía al desierto (2019). El Memorial ha volgut premiar el seu periodisme compromès i rigorós, cobrint conflictes migratoris des de l’origen, guerres i terrorisme al “continent ignorat”. També ha valorat la seva mirada humana que mostra la diversitat i riquesa de l’Àfrica, amb cròniques sobre el terreny sobre la vida quotidiana i el dinamisme cultural: ètnies, llengües, paisatges i hospitalitat, tot combinant-ho amb la denúncia i la visibilització de realitats duríssimes, així com dels fluxos migratoris en la perillosa ruta canària.