La Fundació per la Pau demana que la cessió del castell de Montjuïc per part del Govern Central a l’Ajuntament de Barcelona no impliqui la participació del Ministeri de Defensa en la gestió del nou Centre de la Pau. Aquest fet desvirtuaria el sentit i l’orientació d’un espai que ha de promoure la Cultura de Pau.
Nota de premsa – 3 de maig de 2007
LA FUNDACIÓ PER LA PAU DEMANA UN CASTELL DE MONTJUÏC LLIURE D’HIPOTEQUES MILITARS
La possible participació del Ministeri de Defensa en la gestió del nou Centre de la Pau en desvirtuaria el sentit i l’orientació
Tot i que la Fundació per la Pau valora positivament que la gestió de l’actual Museu Militar del Castell de Montjuïc passi a la ciutat de Barcelona i que es pugui convertir en un Centre de la Pau, també alerta dels riscos que comporta el precipitat acord segellat dilluns passat a Madrid entre l’alcalde Jordi Hereu i el president Zapatero.
A través d’una Ordre de Patrimoni, l’Estat lliura l’ús del castell a un consorci integrat per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern Central. Un dels principals perills d’aquest traspàs és que la gestió compartida del futur Centre de la Pau impliqui que la participació de l’Estat vingui de la mà del Ministeri de Defensa, un fet que desvirtuaria i trauria tot el sentit al projecte afirma Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau.
Una de les primeres concessions que ja ha implicat el traspàs és el manteniment d’unes antenes militars que, sota l’excusa d’atendre les necessitats de defensa, es mantindran al castell per un període de tres anys, així com aquelles dependències que fixi el Ministeri de Defensa. Aquesta concessió inicial ja fa témer que Defensa també podrà intervenir a l’hora de forçar o vetar continguts del nou centre, afegeix Armadans.
Des que l’any 2004, el president Zapatero es va comprometre a cedir el castell de Montjuïc a l’Ajuntament de Barcelona per convertir-lo en un Centre de la Pau, el consistori no ha mantingut cap contacte amb les entitats i col·lectius de pau que treballen a la ciutat. Aquest fet dóna una certa opacitat al projecte, que hauria de comptar amb el debat de la societat civil per definir com es farà, amb quins objectius i amb quins continguts.
En aquest sentit, la Fundació per la Pau recomana que el projecte sigui presentat al Consell Català de Foment de la Pau, un òrgan de concertació de les polítiques de pau entre l’administració pública, la societat civil i les universitats.
Per a la Fundació per la Pau, està clar que l’evolució de la societat i el món ha d’anar, forçosament, cap a escenaris de construcció, consolidació i difusió d’una nova cultura de pau, basada en el diàleg, la noviolència i la cooperació. En aquest sentit, la ciutat ha d’assumir projectes en clau de modernitat i de futur i no projectes que conserven una ideologia militarista del passat, conclou Jordi Armadans.
Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org