El Parlament dEstrasburg acollirà entre el 3 i el 5 dabril la celebració del 60 aniversari de lOTAN. Nombrosos moviments socials darreu del món, aplegats sota la campanya No a lOTAN, No a la guerra, aniran a la ciutat francesa per demanar la dissolució de lorganització.
Organitzacions i moviments socials de tot Europa, també de Catalunya, arribaran aquesta setmana a Estrasburg on participaran en activitats de protesta contra la celebració del 60 anys de lOTAN. Es faran diverses conferències, reunions, assemblees i una manifestació que es convocarà sota el lema No a lOTAN, No a la guerra. També es provarà de bloquejar pacíficament lentrada a la seu del Parlament Europeu per impedir que els representants de lOTAN entrin a la trobada.
A Catalunya, la campanya No a lOTAN, No a la guerra a la qual la Fundació per la Pau dóna suport, ha organitzat diversos autocars per marxar cap a la ciutat francesa.
El manifest de la campanya NO a lOTAN, No a la guerra assegura que Des del final de la guerra freda, l’OTAN ha reforçat el seu paper deina al servei de lacció militar dels EUA i els seus aliats. Entre les peticions dels moviments socials destaca la retirada de lEstat espanyol de lOTAN i el tancament de les seves bases, la dissolució de lorganització i la retirada de les tropes espanyoles de lAfganistan.
Més informació i organització del viatge a: www.aturemlaguerra.org/?q=otanno
MANIFEST DE LA CAMPANYA NO A L’OTAN, NO A LA GUERRA
Arran de la celebració del 60è aniversari de la creació de lOTAN, ens adherim a la Campanya europea contra lOTAN, impulsada per diferents moviments socials europeus i manifestem que:
Durant molts anys, ens van presentar lOTAN com la defensa davant del bloc de lEst. Però gairebé dues dècades després de la caiguda del mur de Berlín, lOTAN no només encara existeix, sinó que es torna més perillosa.
LOTAN és un obstacle cada vegada més gran per la consecució de la pau mundial. Des del final de la guerra freda, lOTAN ha reforçat el seu paper deina al servei de lacció militar dEUA i els seus aliats, que promouen lanomenada guerra contra el terror. En realitat es tracta dun vehicle per a lús de la força encapçalat pels Estats Units que eludeix o instrumentalitza les Nacions Unides i el sistema de dret internacional segons la seva conveniència, accelera la militarització i augmenta la despesa armamentística (el volum de despeses militars dels països de lOTAN és el 75% de la despesa militar mundial). Des de la dècada dels 90, en aplicació dun programa expansionista dissenyat per a aconseguir interessos i recursos estratègics, lOTAN ha fet la guerra als Balcans amb el pretext de lanomenada guerra humanitària i manté durant anys una guerra brutal a lAfganistan, on la tràgica situació del país empitjora cada dia i des don la guerra sha estès al Pakistan.
A Europa, lOTAN està agreujant les tensions i alimentant la carrera darmaments amb un enorme arsenal nuclear, amb una política de primer atac nuclear i amb el suport a la instal·lació de lescut antimíssils dels EUA. La política de la UE està cada vegada més vinculada a lOTAN. Lactual expansió de lOTAN a Europa oriental i les seves operacions arreu del món, el fan un lloc més perillós. El conflicte en el Caucas és una indicació daquests perills. Cada expansió de la frontera de lOTAN augmenta la possibilitat de conflictes i guerres.
Per a assolir el nostre objectiu dun món en pau, rebutgem les respostes militars a les crisis regionals i mundials: lOTAN és part del problema, no la solució. Ens neguem a viure sota el terror de les armes nuclears i rebutgem una nova cursa darmaments. Hem de reduir les despeses militars i destinar aquests recursos a les necessitats humanes. Hem de tancar totes les bases militars estrangeres. Hem de democratitzar i desmilitaritzar les relacions entre els pobles i hem destablir noves formes de cooperació pacífica per construir un món més segur i just.
A Catalunya, mai no hem volgut formar part de lOTAN. Recordem que aquí a ligual que a Euskadi i les Canàries – va guanyar el no al referèndum sobre lOTAN de lany 1986. El fet que lEstat espanyol shagi incorporat al comandament de lestructura militar de lOTAN vulnera les condicions estipulades en aquell referèndum. A més a més, shan instal·lat bases militars de lOTAN a Bétera (València), a Retamares (Madrid), i una futura base àeria subicarà a Saragossa o Albacete. Molt probablement, armament nuclear dEUA ha arribat a ports i bases militars del territori espanyol, vulnerant una altra vegada la decisió de 1986. La participació de forces armades espanyoles a les guerres comandades per lOTAN el 1999 a lantiga Iugoslàvia, i actualment a lAfganistan, contradiu les promeses fetes llavors pel govern, que mai senviarien tropes espanyoles en missions de lOTAN a lexterior.
Demanem:
La retirada de lEstat espanyol de lOTAN i la dissolució daquesta aliança bèl·lica.
El tancament de les bases dEUA i de lOTAN a lEstat espanyol.
La retirada de les tropes espanyoles dAfganistan.
Redirigir les despeses militars per a necessitats socials.
Envieu adhesions a projectes@justiciaipau.org i a info@aturemlaguerra.org