Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
10/10/2013

No invertiu en la bomba

Les principals institucions bancàries inverteixen 314 bilions de dòlars en empreses que participen en la producció d’armes nuclears. L’informe Don’t Bank on the Bomb analitza les dades d’aquesta perillosa inversió.

L’opinió pública cada vegada fa més pressió i treballa de forma organitzada per denunciar i posar fi a aquest tipus d’inversions. En aquesta línia, IKV Pax Christi membre d’ICAN (Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears), de la qual FundiPau també forma part, presenten l’informe Don’t Bank on the Bomb, (No invertiu en la bomba). 

Don’t Bank on the Bomb. Resum executiu en anglès

Don’t Bank on the Bomb. Informe sencer en anglès

Informació sobre la situació a Espanya, en anglès

L’informe inclou referències de 298 institucions financeres, públiques i privades, que continuen invertint prop de 314 bilions de dòlars en 27 empreses involucrades en la producció, manteniment i modernització d’armes nuclears.

Aquests 298 inversionistes i prestamistes inclouen l’State Street, Capital Group of Companies, Goldman Sachs, Morgan Stanley y Blackrock (EUA); Barclays Bank i el Royal Bank of Scotland (Gran Bretanya); BNP Paribas (França); el Deutsche Bank (Alemanya); Mitsubishi UFJ Financial i Sumitomo Mitsui Banking (Japó), Life Insurance Corporation (Índia); així com UBS Crédit Suisse (Suïssa), i el Banc de Santander i el BBVA (Espanya) entre d’altres.

L’informe, de 300 planes, també inclou exemples de bones pràctiques per part d’empreses i d’Estats, i apareixen 32 institucions financeres que mereixen un reconeixement pel fet de practicar polítiques adreçades a limitar les seves inversions n companyies relacionades amb la producció d’armes nuclears. 

A diferència de les armes biològiques  o químiques, les armes nuclears són les úniques  armes de destrucció massiva que no estan prohibides en el dret internacional, tot i que es reconeix el seu potencial de causar mort i destrucció de manera indiscriminada, i el fet de que són un vestigi de la Guerra Freda.

Els recents atacs amb armes químiques a Síria són una mostra del risc creixent de proliferació i ús d’armes de destrucció massiva per part d’Estats que es caracteritzen per la violació del dret internacional, i per grups terroristes. Per aquest motiu, cada vegada hi ha més països i ciutadans i ciutadanes que creuen que ha arribat el moment de prohibir les armes nuclears d’una vegada i per sempre.

Amb aquest informe, IKV Pax Christi, i la Campanya Internacional per a l’Abolició de les armes nuclears (ICAN) volen incrementar la transparència de les inversions financeres i les responsabilitat del sector privat en relació amb una arma que és una amenaça per a la humanitat i que, igual que les armes químiques i biològiques, s’hauria de prohibir.