Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
22/11/2007

ONG demanen al Senat que agilitzi el tràmit i no rebaixi el contingut de la Llei de Comerç d’Armes

Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam, donen la benvinguda a l’aprovació avui al ple del Congrés del text de la llei

Madrid.- Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam han acollit amb satisfacció l’aprovació avui de la llei de comerç d’armes al Congrés per una àmplia majoria parlamentària, i han demanat al Senat que agilitzi el tràmit en aquesta cambra perquè la llei s’aprovi en aquesta legislatura sense rebaixes i amb els avanços ja inclosos, que milloren el projecte de llei inicial presentat pel govern.

Per les quatre organitzacions, és un important pas endavant el fet que, per primera vegada a l’estat Espanyol, es reguli per llei el comerç exterior d’armament i material de doble ús. La venda descontrolada d’armes causa una mort cada minut al món. Si el Senat dóna la seva aprovació final, la llei obligarà el Govern central a denegar transferències que no compleixin els criteris del Codi de Conducta de la Unió Europea segons el qual, no es poden exportar armes a països on es produeixin greus violacions del drets humans o on existeixi un conflicte armat, entre altres situacions.

A més, al suprimir-se la referència a l’article 13 de la Llei Estadística Pública del projecte de llei inicial, el Govern ja no podrà escudar-se en el secret estadístic per tal de no donar informació detallada de les armes que exporta Espanya. No obstant això, les quatre organitzacions lamenten que no hi hagi hagut el consens suficient perquè la llei obligui explícitament el Govern a proporcionar al Congrés una “descripció detallada” del producte exportat o autoritzat, encara que el fet que s’obligui a informar en forma de “categories descriptives” obre la porta a una major transparència.

Durant anys, les quatre organitzacions han reclamat més i millor informació sobre les exportacions d’armes espanyoles. Actualment, a Espanya encara no és possible saber què s’ha venut exactament a un determinat país o quins criteris ha utilitzat el Govern central per garantir que una exportació no tindrà un impacte negatiu en el país de destinació. Per això, atesos l’esperit i la lletra de la llei que s’ha aprovat avui al Congrés, Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam demanen al Govern espanyol que faciliti detalls sobre cada producte que s’exporta, una informació que sí que donen altres països com els EEUU, el principal venedor d’armes del món.

Per altra banda, les organitzacions destaquen com a aspecte positiu en l’àmbit de control, el fet que la llei incorpori que la compareixença anual del Secretari d’Estat de Comerç al Congrés dels Diputats serveixi no només per informar de les vendes, sinó per respondre a un dictamen i a les recomanacions que sobre aquesta matèria elaborarà la Comissió de Defensa de la Cambra.

La llei també obligarà les empreses i operadors en general a incloure en la seva sol·licitud clàusules de no reexportació i informació sobre els mètodes de transport i països de trànsit de la mercaderia. Finalment, les quatre organitzacions valoren positivament que la llei inclogui també les armes i municions de caça i tir esportiu com a material subjecte a control i que, per tant, han d’aparèixer en les estadístiques oficials, a diferència del que passa ara. Espanya és la principal exportadora mundial de municions a Àfrica Subsahariana i només l’any passat va vendre munició a Ghana per valor de 3,2 milions d’euros. La inclusió d’aquests productes com a material subjecte a control ha estat una de les reivindicacions més importants de les organitzacions en els últims anys.

Exportacions d’armes a destinacions preocupants

Segons les últimes dades oficials, Espanya va vendre l’any passat material de defensa per valor de més de 845 milions d’euros, fet que el situa en el vuitè lloc entre els majors exportadors d’armes del món.

Espanya va vendre 441.000 euros en material de defensa a Israel, un milió d’euros a Pakistan, més de 16 milions d’euros al Marroc, i més de 3 milions d’euros a Veneçuela. L’informe oficial explica que Espanya ha venut a aquests països productes de diferent tipus entre els quals figuren els de la categoria 4: “bombes, torpedes, coets i míssils”. No obstant això, no es coneix amb precisió què s’exporta i en quina quantitat.

En el cas del Marroc, només s’ofereix informació sobre la meitat de les vendes, de les quals es diu que són “vehicles tot terreny per a transport”. No s’afegeix més informació sobre la resta dels productes exportats.

En relació a les vendes de material i tecnologies de doble ús, entre els destinataris figuren països com Iran, Colòmbia, Xina o Israel. Una vegada més, la falta de detall en algunes d’aquestes operacions no permet saber quines s’han venut exactament.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org