Colòmbia viu una guerra permanent des de fa més de quatre dècades. El govern del president Álvaro Uribe ha agreujat aquesta la situació. Amb un estil autoritari i mesiànic, ha tancat els camins per a una sortida política al conflicte, mentre que la nova Ley de Justicia y Paz ha enfortit, en la pràctica, el projecte paramilitar que, dia rere dia, està prenent el territori nacional.
Segons linforme Trencant el silenci, de la Comissió Valenciana de Verificació de Drets Humans, des de larribada dUribe a la presidència del país, han mort més de 10.000 personas a causa del conflicto; moltes daquestes víctimes eren líders socials, militants desquerra i defensors dels drets humans. Del 2003 al 2004, hi va haver una mitjana de sis sindicalistes assassinats al mes i només durant el 2004 van ser assassinats 33 defensors dels drets humans. La desigualtat social que pateix el país també sagreuja, el 13% dels colombians passa gana (5.500.000 de persones) i cada dos dies mor una persona per desnodriment crònic.
Les dones pateixen la guerra duna manera molt intensa. Es veuen obligades a assumir el rol de proveïdores, de caps de família, la formació i la criança dels fills i les filles. A més a més, els seus cossos sutilitzen com a arma de guerra, es multipliquen els casos de violacions sexuals i de prostitució forçada per part dels actors armats, incloent-hi les forces públiques. Es veuen afectades per la militarització de la vida quotidiana i per la imposició de noves formes de relacions i dexpressió, sota els paràmetres de la militarització de la vida civil, que genera la por i el terror.
El col·lectiu Maloka Colombia considera que la sortida del conflicte passa necessàriament perquè els moviments socials juguin un paper més efectiu i més decisiu per a propiciar un canvi de fons en el país. El moviment social de dones colombianes té una llarga trajectòria en la defensa dels seus interessos i es defineix clarament a favor duna sortida negociada al conflicte colombià. Per tant, creiem necessari fer daltaveus de les seves iniciatives i de la seva mirada de dones sobre el que passa a Colòmbia.
Actualment, i per diverses circumstàncies, hi ha a Barcelona representants de lOFP (Organización Femenina Popular), de la Ruta Pacífica de Mujeres i dANMUCIC (Asociación Nacional de Mujeres Campesinas e Indígenas Colombianas). És per això que hem cregut oportú convocar una roda de premsa. Serà el 25 de novembre (Dia Internacional contra la Violència de Gènere) una data que coincideix, a més a més, les dones de la Ruta Pacífica fan una marxa per la pau al departament del Chocó (a loest de Colòmbia). Ens ha semblat, doncs, la data més adient per donals-hi veu i escoltar-les.
La cita serà el 25 de novembre, a les 11h, a la seu del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonmaisson (carrer Sant Pere Más Baix Nº 7).