Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
08/07/2008

Pas positiu per prohibir les bombes de dispersió

La Fundació per la Pau manifesta la seva satisfacció per l’anunci de la Ministra de Defensa, Carme Chacón en relació a que el govern central aprovarà de forma imminent una moratòria unilateral sobre l’ús, producció, emmagatzematge, compra i transferència de les bombes de dispersió.

 

Nota de premsa – 8 de juliol de 2008

 

La Fundació per la Pau valora positivament la decisió d’eradicar i destruir les bombes de dispersió feta avui per la ministra de Defensa

La Fundació per la Pau vol expressar la seva satisfacció per l’anunci de la Ministra de Defensa, Carmen Chacón, en relació a que el govern aprovarà imminentment una moratòria unilateral sobre l’ús, producció, emmagatzematge, compra i transferència de les bombes de dispersió.

El passat mes de maig a Dublín, 111 governs de tot el món van adoptar un Tractat Mundial de prohibició de les bombes de dispersió. L’acord prohibeix aquestes armes i fa il·legal, a partir de la seva entrada en vigor, la seva fabricació, ús, possessió o venda, pel dany inacceptable que causen a la població civil. El Tractat s’obrirà a la signatura dels estats aquest Desembre a Oslo i caldrà que 30 estats el ratifiquin perquè pugui entrar en vigor.

La Fundació per la Pau, que va estar activament present a la Conferència de Dublín, va reclamar al govern espanyol una postura favorable a l’acord i, un cop aquest aprovat, que a més de signar l’acord a Oslo i ser un dels primers estats a ratificar-lo, aprovés una moratòria unilateral assumint el contingut de l’acord (prohibició i destrucció d’arsenals). Celebrem que, malgrat les vacil.lacions viscudes a Dublín, el govern espanyol prengui aquesta decisió. Cal recordar que Alemanya i el Regne Unit van anunciar a Dublín la presa de mesures unilaterals. Sens dubte, aquestes decisions contribueixen a enfortir l’acord i a estigmatizar aquestes bombes.

A l’Estat espanyol es fabriquen dues bombes (la BME-330 d’Expal i la MAT-120 d’Instalaza) que quedaran prohibides i ara, també, l’exèrcit ha de començar a desfer-se dels seus arsenals. La moratòria ha d’impossibilitar l’ús, desenvolupament, producció, adquisició, emmagatzematge conservació i transferències de les municions de dispersió.

La societat civil que ha treballat intensament per arribar fins aquest consens va valorar aquest Tractat com un pas històric en matèria de desarmament. I, el més important, que servirà per acabar amb el sofriment que durant 40 anys han causat aquest tipus d’armes. Recordem que les bombes de dispersió són com uns contenidor que una vegada llançats des de terra, mar o aire, s’obren i en la seva trajectòria deixen caure diverses càrregues explosives que s’escampen per una àmplia zona de fins uns kilòmetres quadrats. Òbviament, aquestes bombes actuen de forma indiscriminada, sense distingir entre civils i militars. De fet, el 98% de les víctimes causades per aquests explosius són civils.

Esperem doncs que, en sintonia amb aquest anunci, el govern espanyol després de signar el Tractat a Oslo, el faci ratificar pel procediment d’urgència i estigui entre els 30 primers Estats necessaris per tal que aquest Tractat entri en vigor.