Més de 110 governs participen a la trobada de Laos que finalitzarà amb la signatura de la Declaració de Vientiane
Del 9 al 12 de novembre se celebra a Vientiane, Laos, la Primera Trobada d’Estats Membre de la Convenció sobre Bombes de Dispersió. Després d’assolir l’històric Tractat de Prohibició d’aquestes bombes, les ONG demanen als estats que converteixin els compromisos en accions concretes que salvaran vides.
Nota de Premsa del 9 de novembre de 2010
Primera Reunió d'Estats Membre de la Convenció sobre Bombes de Dispersió
Els governs han d’elaborar un pla d’acció sobre prohibició de les bombes de dispersió
Durant la reunió històrica de Laos, es demana als estats que mantinguin l’impuls per salvar vides
(Vientiane, RDP de Laos, 9 de novembre de 2010) – Els governs no poden perdre temps a l’hora de convertir les promeses del nou tractat internacional que prohibeix les bombes de dispersió en accions concretes que salven vides, afirma la Coalició contra les Bombes de Dispersió. La Primera Reunió dels Estats Membre de l'històric tractat té lloc del 9 al 12 de novembre a la República Democràtica Popular Laos.
“Al fer entrar en vigor tan ràpidament aquest transcendental tractat, les nacions han enviat el missatge que les bombes de dispersió no tenen cabuda en el món d’avui”, assegura Thomas Nash, coordinador de la Coalició contra les Bombes de Dispersió. (CMC). “Ens anima el fet que almenys set països, entre els quals l’Estat espanyol, ja han destruït les seves reserves en conformitat amb el tractat. Els estats han de mantenir l'impuls i complir totes les obligacions estipulades en el tractat”.
Aquest és un moment decisiu en la vida de la Convenció sobre Bombes de Dispersió del 2008, el tractat més significatiu sobre desarmament en més d’una dècada, que va entrar en vigor com a llei internacional vinculant l’1 d’agost del 2010. La Convenció prohibeix l’ús, producció, emmagatzematge i transferència de bombes de dispersió i obliga a destruir les reserves, netejar la terra contaminada per restes d’aquestes municions i proporcionar assistència a les víctimes i les comunitats afectades. Fins avui, 108 països han signat el tractat i 46 ja l’han ratificat, incloent-hi a tres països que ho han fet en l’última setmana – Guatemala, Sant Vicenç i les Granadines, així com el Líban, un dels països més afectats a nivell mundial.
Més de 110 governs participen a la reunió de Vientiane, entre ells més de dues dotzenes de països que no són part del tractat, així com agències de les Nacions Unides, organitzacions internacionals i aproximadament 400 representants de la societat civil global, incloent-hi sobrevivents de bombes de dispersió, sota els auspicis de la CMC. Almenys una dotzena de governs han enviat representants de nivell ministerial a la reunió, que inaugura avui el President de la RDP de Laos, Choummaly Sayasone, i que serà presidida pel sots Primer Ministre i Ministre de Relacions Exteriors, Thongloun Sisoulith.
“Ara és el moment que els Estats demostrin que aquesta Convenció pot marcar realment una diferència en el terreny i millorin la vida de les persones que han sofert a causar de les bombes”, afirma Channapha Khamvongsa, Directora Executiva de Legacies of War, una organització integrant de la CMC. “Els països han d’accelerar les tasques de neteja, assistència a les víctimes i destrucció de reserves, així com destinar més recursos per a resoldre aquest urgent problema”.
La reunió de Vientiane adoptarà una declaració política – la “Declaració de Vientiane” – que reafirma el compromís global d’eradicar les bombes de dispersió i posar fi al dany que han ocasionat. Els Estats també adoptaran un “Pla d'Acció de Vientiane” de gran abast, el qual conté 65 accions concretes que les nacions emprendran per a implementar les seves obligacions legals en virtut de la Convenció sobre Bombes de Dispersió del 2008. Així mateix, adoptaran un format que permeti presentar informes transparents i un programa de treball per al 2011.
Encara que queda molt per fer, els països ja han començat a treballar per a implementar les obligacions estipulades en el Tractat. Des que la Convenció va ser signada: Albània i Zàmbia han declarat el seu territori lliure de contaminació per bombes de dispersió, s’han destruït milions de bombes de dispersió emmagatzemades en països que inclouen Bèlgica, Colòmbia, Espanya, Moldàvia, Montenegro, Portugal i Noruega, i s’ha assegurat un nou finançament de donants per a països afectats tals com la RDP de Laos.
“La tasca de neteja de les bombes de dispersió, que salvarà moltes vides, ja està en curs i sabem què es necessita per assistir a les víctimes i sobrevivents”, assegura Thoummy Silamphan, un laosià que va perdre la mà esquerra quan tenia vuit anys i ara fa campanyes en representació de la iniciativa Defensors de la Prohibició, de Handicap International, una altra organització integrant de la CMC. “Només necessitem que el món acceleri i expandeixi aquesta feina perquè puguem posar fi a aquesta xacra i garantir que no hi hagi més víctimes de les bombes, a Laos ni enlloc més”.
A tots els països afectats per les bombes de dispersió els hauria d’encoratjar el rol de lideratge que la RDP de Laos ha assumit, declara la CMC. Essent el país del món més fortament bombardejat amb bombes de dispersió, Laos és un sòlid exemple de perquè calen accions urgents. Després d’una intensa campanya de bombardejos per part dels Estats Units des de 1964 fins a 1973, milions de submunicions de dispersió que no han explotat – conegudes localment com “bombetes” – afecten el 25 per cent de tots els pobles de la RDP de Laos, gairebé quatre dècades després d’haver acabat el conflicte armat, i continuen devastant comunitats i l’economia del país.
La CMC exhorta a tots els Estats a ratificar la Convenció sobre Bombes de Dispersió o a sumar-s’hi sense esperar més. L’alt nivell de participació a la reunió de Vientiane per part d’estats que encara no s’han adherit al Tractat mostra que la norma està creixent.
“Aquesta Convenció és la setnència de mort per a les bombes de dispersió”, explica Steve Goose, copresident de la CMC i Director de la Divisió d'Armes de Human Rights Watch. “Fins i tot aquells països que encara no s’hi han adherit estan sentint el poder de l’estigma que el tractat fa de l’arma. Ningú, mai més, hauria d’amenaçar les vides de civils de forma imprudent i intencionada mitjançant l’ús de bombes de dispersió”.
La CMC continuarà monitoritzant com els estats implementen la Convenció sobre Bombes de Dispersió i la informació serà publicada cada any pel Monitor de Bombes de Dispersió. La primera edició anual del Monitor es va presentar a Bangkok, Tailàndia, l’1 de novembre de 2010 i l'informe està disponible a http://www.the-monitor.org/index.php/publications/display?url=cmm/2010/