Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
11/04/2018

Prou armes per l’Aràbia Saudita

Amb motiu de la visita a Espanya del príncep hereu saudita Bin Salman

La campanya Armes Sota Control s’oposa a la signatura del contracte de cinc corbetes de Navantia i exigeix al Govern que aturi la venda d’armes a l’Aràbia Saudita

 

Comunicado en castellano

  • Qualifica aquestes vendes d’il·legals segons la legislació espanyola i internacional i denuncia el risc de complicitat en la comissió de crims de dret internacional al Iemen
  • Exigeix al Govern que se sumi al creixent nombre de països que, com Alemanya, Suècia, Noruega o Bèlgica, han aturat les exportacions d’armes a la coalició saudita

Les ONG de la campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón) demanen a la Casa Reial, al President Rajoy i als ministres d’Afers Exteriors i Cooperació i d’Economia i Competitivitat que no promoguin la signatura del contracte de l’empresa espanyola Navantia per construir cinc corbetes del tipus Avante 2200 per a l’armada saudita i que posin fi a les exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita. Així els ho han fet saber en les comunicacions que els van enviar a tots ells el passat 6 d’abril.

Les ONG exigeixen al Govern de l’estat que aturi la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, on n’ha exportat per un valor de 728,5 milions d’euros entre el 2015 i el juny del 2017, i que, si Navantia signa el contracte amb aquest país, no autoritzi l’exportació de les corbetes la construcció de les quals duraria com a mínim dos anys. Basen la seva reclamació en que el Tractat sobre Comerç d’Armes, ratificat per Espanya el 2014, prohibeix la venda d’armes si, com és aquest cas, en el moment d’autoritzar l’operació l’Estat té coneixement que les armes “es podrien utilitzar per cometre genocidi, crims de lesa humanitat, infraccions greus dels Convenis de Ginebra o altres crims de guerra”.

Les ONG denuncien que Espanya es podria convertir en còmplice de la comissió de crims de dret internacional al Iemen a causa del risc substancial que les corbetes s’utilitzin per dur a terme atacs militars directes contra la població civil, atacs indiscriminats o per mantenir el bloqueig aeri i naval imposat al Iemen per la coalició saudita. Aquest bloqueig ha limitat greument el flux d’aliments, combustible i medicaments, la qual cosa viola el dret internacional humanitari i ha empitjorat la catàstrofe humanitària al Iemen.

Segons l’ONU, fins a finals de gener del 2018, en el conflicte del Iemen han mort gairebé 6.000 civils, més de 50.000 han resultat ferits i hi ha tres milions de persones desplaçades internes. Més de 22 milions de persones necessiten ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques, en una crisi exacerbada pel bloqueig del Iemen per part de la coalició saudita.

Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional, reclama al Govern que “cessi la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i a la resta de la coalició internacional saudita que es poden usar al Iemen, perquè és il·legal en violar la legislació espanyola i internacional sobre comerç d’armes”. Beltrán assenyala que “un terç dels més de 15.000 bombardejos de la coalició saudita en aquests tres anys de conflicte han atacat escoles, mercats, hospitals o habitatges”. Amnistia Internacional ha documentat 36 atacs aeris de la coalició que aparentment van violar el dret internacional humanitari i podrien constituir crims de guerra.

Mario Rodríguez, director de Greenpeace, destaca que “Espanya és el quart exportador mundial d’armes a l’Aràbia Saudita, després dels EUA, el Regne Unit i França”. Segons dades oficials, des del 2015 fins al juny del 2017 Espanya ha venut armes a l’Aràbia Saudita —segon importador mundial d’armes en els últims anys—, per un valor de 728 milions d’Euros. Rodríguez demana al Govern que “en lloc de vendre armes a la coalició saudita, se sumi al creixent nombre de països que, com Alemanya, Suècia, el Canadà, Finlàndia, Noruega o Bèlgica, han aturat les exportacions d’armes a la coalició saudita que opera al Iemen”.

José María Vera, director d’Oxfam Intermón qualifica de “despropòsit” la venda d’armes espanyoles a l’Aràbia Saudita pel risc que s’usin per cometre crims de dret internacional al Iemen, país que, segons l’ONU, està sumit en la major catàstrofe humanitària del món.” No es pot permetre que es venguin armes que es puguin utilitzar en un país assotat per més d’un milió de casos de còlera i al llindar de la fam, on tres de cada quatre persones necessiten ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques, en una crisi exacerbada pel bloqueig naval i aeri”. Vera titlla d’“inacceptable” que l’ajuda humanitària espanyola al Iemen des de l’inici del conflicte (1,3 milions d’euros a la fi del 2017) sigui gairebé mil vegades menys que la xifra d’exportacions d’armes autoritzades a Aràbia Saudita (més d’1.060 milions d’euros des de l’inici del conflicte fins a juny de 2017).

Jordi Armadans, director de FundiPau, afirma: “som conscients del suport d’autoritats locals, autonòmiques i estatals a aquest contracte amb Navantia. Els demanem a totes elles i als grups parlamentaris que duguin a terme iniciatives perquè el Govern no autoritzi l’exportació de les corbetes i aturi la venda il·legal d’armes a la coalició saudita”. Insisteix que el debat “no es pot reduir a llocs de treball a Navantia o a d’altres empreses a costa de la vida de iemenites innocents” i demana un debat seriós sobre les conseqüències de les exportacions d’armes espanyoles des d’un compromís amb la pau i el respecte al dret internacional.


Informació addicional

* El gener del 2016 la campanya Armes Sota Control es va dirigir a Navantia i a l’aleshores President del Govern en funcions per manifestar-los la seva oposició a aquesta operació il·legal en virtut del dret espanyol i internacional. Al novembre del 2016, abans del viatge fallit del Rei a l’Aràbia Saudita que finalment es va produir al gener de 2017, van enviar una carta amb les seves preocupacions al monarca i al Govern espanyol.

* Human Rights Watch ha documentat 85 bombardejos aparentment il·legítims de la coalició saudita, que han causat la mort de prop de 1.000 civils i atacat habitatges, mercats, hospitals, escoles i mesquites. El 5 de setembre del 2017, l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans va publicar un informe que denunciava que els abusos i les vulneracions de drets humans continuen sense parar al Iemen, juntament amb violacions constants del dret internacional humanitari, que infligeixen profunds sofriments a la població civil i són conseqüència d’una “catàstrofe totalment provocada per l’home”.

* Segons dades oficials, entre el 2015 i el juny del 2017 el Govern espanyol va autoritzar 43 llicències d’armes per valor de més de 1.060 milions d’euros i va exportar armes a l’Aràbia Saudita per valor de 728,5 milions d’euros, inclosos 79 milions en munició, 83 milions en bombes, torpedes, coets i míssils i 532,9 milions en aeronaus. En aquest mateix període va autoritzar 202 llicències d’exportació d’armes a l’Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte, Emirats Àrabs Units, Jordània, Kuwait, el Marroc i Qatar, membres de la coalició saudita. El valor de les autoritzacions d’exportacions d’armes en aquest període va ascendir a 1.569 milions d’euros i l’import de les exportacions realitzades va ser de 1.229 milions d’euros.

* Suècia no exporta armes a l’Aràbia Saudita des del 2015 i Bèlgica i el Canadà en van paralitzar la venda el 2017. El nou govern de coalició d’Alemanya ha suspès les exportacions a la coalició saudita que bombardeja el Iemen. A la fi del 2017, Noruega va suspendre les seves exportacions als Emirats Àrabs Units (EAU) i el febrer del 2018 Finlàndia es va comprometre a fer el mateix.

* Segons l’article 8.1. de la Llei espanyola 53/2007 sobre comerç d’armes, les autoritzacions d’exportacions d’armes seran denegades “quan existeixin indicis racionals que puguin ser usades en accions que pertorbin la pau (…) exacerbar tensions o conflictes (…) ser utilitzades amb finalitats de repressió interna o en situacions de violació de drets humans, tinguin com a destí països amb evidència de desviaments de materials transferits.