La Fundació per la Pau demana al Govern espanyol que prohibeixi les bombes de dispersió, unes armes especialment devastadores per a la població civil i que violen el Dret Internacional Humanitari. La Fundació fa aquesta petició coincidint amb la seva incorporació a la Cluster Munition Coalition, una aliança d’organitzacions d’arreu del món que treballa per la regulació internacional de les bombes de dispersió.
Nota de premsa – 17 d’abril de 2007
La Fundació per la Pau s’incorpora a la Cluster Munition Coalition
LA FUNDACIÓ PER LA PAU DEMANA AL GOVERN ESPANYOL QUE PROHIBEIXI LES BOMBES DE DISPERSIÓ
L’exèrcit espanyol considera aquestes bombes ‘necessàries per a les Forces Armades’
La Fundació per la Pau demana al Govern espanyol que, d’acord amb la declaració signada a Oslo el passat mes de febrer, prohibeixi l’ús, la fabricació, l’emmagatzematge, i la venda de les bombes de dispersió, també conegudes com bombes cluster. “Demanem al Govern central que sigui dels pioners en aquesta iniciativa i segueixi els passos de països com Bèlgica on el Parlament ha aprovat una llei que prohibeix aquest tipus de bombes”, afirma Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau. El mes de febrer, un total de 46 països van subscriure un acord per crear un instrument internacional que reguli aquestes bombes a partir de l’any 2008. L’Estat espanyol, un dels països signants, és fabricant d’aquest tipus d’armes que violen el Dret Internacional Humanitari.
El paper de l’exèrcit
En aquests moments l’exèrcit espanyol disposa i utilitza aquest tipus d’armament i, segons el propi Ministeri de Defensa “les capacitats militars que proporcionen aquestes municions són necessàries pel manteniment de l’operativitat de les Forces Armades” i, per tant, “no es considera convenient la prohibició de la seva fabricació”. A més, a l’Estat espanyol es fabriquen dos models de bombes de dispersió i és importador d’un tercer tipus. Si el Govern espanyol vol ser realment actiu en la protecció de la població civil dels efectes dels conflictes armats, haurà d’avançar cap a la prohibició d’aquest tipus de bombes.
Cluster Munition Coalition
Per tal de contribuir a la regulació i control de les bombes de dispersió, La Fundació per la Pau s’ha incorporat aquest mes a la Cluster Munition Coalition, una aliança d’organitzacions que va néixer l’any 2003 a Dublín. Davant la manca d’una legislació internacional que tractés el problema de les bombes de dispersió i dels seus efectes devastadors per a la població civil, les ONG van decidir crear aquesta coalició. Un dels seus èxits més significatius és, precisament, la declaració signada el febrer passat a Oslo per 46 dels 49 països assistents a la conferència, donant suport a l’elaboració d’un tractat on es prohibeixin les bombes de dispersió que tinguin conseqüències inacceptables per a la població civil. Més informació a: www.stopclustermunitions.org
Bombes que perduren
Les bombes de dispersió són com uns contenidors de municions que una vegada llançades s’obren i deixen caure centenars de càrregues explosives que queden escampades per zones molt àmplies, en molts casos habitades per població civil. Teòricament, les càrregues han d’explotar quan arriben a terra però sovint això no passa i queden actives com si fossin mines antipersona, fins que algú topa amb elles i es produeix l’explosió. Aquest fet fa que continuïn provocant un gran nombre de morts i ferits molt temps després de que s’acabi un conflicte i impedeixen que la població de la zona afectada pugui recuperar els seus cultius i la seva mobilitat.
Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org
www.fundacioperlapau.org