Durant les sessions, s'abordaran temes clau que definiran el contingut i l'abast del futur tractat. Aspectes com els tipus d'armes convencionals que inclourà la regulació, si afectarà totes les transferències o només algunes, i si hi haurà sancions pels inclompliments, entre d'altres.
Pels països que no veuen el tractat amb bons ull o que s'hi oposen directament, aquesta reunió és la darrera oportunitat que tenen per mirar d'aigualir o dissoldre el procés. Per això, les ONG intensifiquen la seva activitat per aconseguir que el text final sigui el més inclusiu, vinculant i robust possible.
El procés del TCA
Malgrat que les armes convencionals són les responsables de la mort de 1.000 persones cada dia, no hi ha cap regulació internacional que en controli el seu comerç i transferència. Per revertir aquesta situació, la societat civil, organitzada en ONG i coalicions internacionals, treballa des de fa anys perquè hi hagi una norma internacional que reguli aquest comerç.
El més d'octubre de 2008, el Primer Comitè de les Nacions Unides, reunit a Nova York, en una decisió històrica, va aprovar que s’iniciés el procés per valorar la possibilitat de crear un Tractat de Comerç d'Armes (TCA). Des d’aquell moment, es van preveure quatre reunions preparatòries (juliol de 2010, febrer i juliol de 2011 i la darrera que serà la del 13 al 17 de febrer propers) i, finalment, la Conferència sobre el Tractat de Comerç d’Armes que es farà el juliol d’aquest any.
Tot i l’oposició i entrebancs que hi posen alguns països, el principal dels quals els EUA, el procés està tirant endavant. És una gran oportunitat que no es pot deixar escapar.
Un tractat robust i vinculant, hauria fet impossible, per exemple, les recents transferències d’armes per part de Rússia a Síria, que contribuiran a allargar i agreujar un conflicte ja de per si prou greu.
La Fundació per la Pau, membre de la coalició Armes Sota Control, ha participat activament en tot el procés per al TCA i serà present també en aquesta quarta i darrera reunió preparatòria.
Trobareu més informació sobre el tema a l'apartat Armes Sota Control de la web de la Fundació per la Pau i a la web de Control Arms