Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
02/06/2008

Sessió sobre armes al Parlament de Catalunya

La Fundació per la Pau ha organitzat al Parlament de Catalunya una ‘Sessió sobre violència armada, control de les armes de foc i acció parlamentària’. Aquest acte formar part de la ‘Setmana Mundial d’Acció contra la violència armada’, que es duu a terme en més de 70 països, impulsada cada any per la xarxa IANSA.

Veure’n el vídeo a la web del Parlament de Catalunya (1h 10m)

Descarregar-se l’àudio (mp3, 18 Mb, 1h 10m)

Ponència original de Peter Weiderud (pdf, 31 Kb)
Ponència original de Hans Raidel (pdf, 71 Kb)

Més informació sobre els actes que s’organitzen arreu del món durant la Setmana Mundial d’Acció contra la Violència Armada

 

Nota de premsa – 2 de juny de 2008

Setmana Mundial d’Acció contra la Violència Armada

La Fundació per la Pau organitza una ‘Sessió sobre violència armada, control de les armes de foc i acció parlamentària al Parlament de Catalunya’

Més de 70 països d’arreu del món celebren actes aquesta setmana per reclamar un Tractat Internacional de Comerç d’Armes eficaç

Barcelona, 2 de juny de 2008. Avui dilluns, coincidint amb la Setmana Mundial d’Acció contra la Violència Armada, que impulsa anualment la xarxa IANSA, la Fundació per la Pau organitza al Parlament de Catalunya una ‘Sessió sobre violència armada, control de les armes de foc i acció parlamentària’. L’acte compta amb la participació i assessorament del Fòrum Parlamentari sobre Armes Petites i Lleugeres, que treballa per la implicació dels parlamentaris d’arreu del món en la lluita per al control de les armes.

El president del Parlament, Ernest Benach, ha inaugurat la sessió on intervenen el secretari general del Fòrum Parlamentari, Peter Weiderud; els membres de la Junta del Fòrum Celestino Suárez, diputat al Congrés, i Hans Raidel, diputat al Bundestag; i el president i el director de la Fundació per la Pau, Alfons Banda i Jordi Armadans, respectivament.

Amb aquesta jornada la Fundació per la Pau vol promoure la reflexió sobre el problema de la proliferació d’armes i el rellevant paper que poden jugar els parlaments per avançar cap al seu control i evitar les conseqüències negatives que causen. Es calcula que al món hi ha prop de 875 milions d’armes de foc, un 75 per cent de les quals són en mans de civils.

 

Setmana Mundial d’Acció contra la Violència Armada

Més de 350.000 persones moren cada any i més d’un milió resulten ferides de gravetat a causa de la violència armada. Les armes lleugeres són les principals responsables d’aquestes xifres i, tot i així, el seu comerç no compta amb una regulació internacional que el controli.

Aquesta setmana, la Fundació per la Pau, membre de la xarxa IANSA, se suma a les activitats que es fan en més de 70 països de tot el món en el marc de la Setmana Mundial d’Acció contra la Violència Armada per reclamar, precisament, que s’avanci cap a un Tractat per al Control d’Armes a través de les Nacions Unides. Aquest any, el missatge de IANSA s’adreça especialment als parlamentaris d’arreu del món, també als de Catalunya, que estan en una posició privilegiada per influir sobre les polítiques públiques.

Un tractat internacional eficaç evitaria que es venguessin armes a països on hi ha crisis humanitàries i allà on hi ha risc que es puguin usar per cometre violacions dels drets humans, i tindria en compte com podria afectar la venda d’armes a un país en relació al desenvolupament sostenible.

El juny de 2006 el Parlament de Catalunya va adoptar una resolució a proposta de tots els grups parlamentaris en què s’adheria a la campanya internacional “Armes sota control”, on participa la Fundació per la Pau, i que té per objectiu la consecució del Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes.