Del 29 de maig al 4 de juny se celebra en 50 països darreu del món una setmana dactivitats per demanar als governs més implicació en laplicació del Tractat de Prohibició de les bombes de dispersió. Coincidint amb aquesta setmana de mobilitzacions, la Fundació per la Pau llança el seu informe El Procés dOslo.
NOTA DE PREMSA – 29 de maig de 2009
Els governs han de fer un esforç perquè el Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió sigui efectiu
La Fundació per la Pau llança linforme El Procés dOslo coincidint amb la setmana de mobilitzacions
Des davui i fins el 4 de juny se celebra en més de 50 països darreu del món la Setmana Mundial dAcció Contra les Bombes de Dispersió, organitzada per la xarxa internacional Cluster Munition Coalition (CMC). El suport internacional al Tractat de Prohibició que es va adoptar ara fa un any ha crescut, però cal un nou esforç dels governs per aconseguir un major consens i efectivitat del text.
Coincidint amb les mobilitzacions que es duen a terme aquests dies, la Fundació per la Pau llança linforme El Procés dOslo. La campanya internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió. Aquest informe, redactat per linvestigador Javier Alcalde, detalla els antecedents i el procés que en poc més de dos anys ha portat a laprovació dun tractat internacional que prohibeix les bombes de dispersió.
Lestudi recull el desenvolupament del procés des de la seva gènesi, impulsat pel govern de Noruega, fins a la signatura del tractat a la Conferència dOslo el desembre de 2008. També explica la creació i la tasca feta per la xarxa internacional dONG que ha impulsat la campanya, la Cluster Munition Coalition (CMC) de la qual la Fundació per la Pau nés membre, així com els diferents esculls i resistències que es van haver de superar per arribar al redactat final del tractat.
Durant aquesta Setmana Mundial dAcció, en aquells països que encara no han signat el Tractat, les accions sencaminaran a demanar als responsables polítics que subscriguin el text. A través duna acció per Internet es demanarà també als ciutadans que enviïn cartes a cinc governs per demanar-los que se sumin al Tractat. Fent un sol clic aquí, senviaran cartes a representants de Brasil, Cambodja, Iraq, Nigèria i Sèrbia. També es demana als ciutadans i ciutadanes que signin el Tractat Ciutadà
.
La Convenció sobre Bombes de Dispersió es va adoptar a Dublín, Irlanda, el 30 de maig de 2008. Prohibeix lús, la producció i la transferència de les bombes de dispersió; requereix la destrucció, en un període de vuit anys, de les que es tinguin emmagatzemades; la neteja de les terres afectades en un període de deu anys, i lassistència a les víctimes. Un total de 96 països han firmat la Convenció i, daquests, set lhan ratificat. Perquè entri en vigor el text, calen 30 ratificacions.
LEstat espanyol va signar el Tractat el 3 de desembre de 2008 i va decidir ratificar-lo en lacord parlamentari el dia 18 de maig de 2009, que es farà efectiu abans dacabar el mes de juny. A més, ha estat el primer país a completar la destrucció de les seves municions de dispersió emmagatzemades, el març del 2009.
Per consultar linforme El Procés dOslo en PDF ho podeu fer aquí. Si el voleu en paper, podeu comprar-lo a través de la nostra botiga on-line
.