Transferències d’armes espanyoles durant primer semestre de 2014
Les ONG demanen al Govern que investigui si s’ han usat armes espanyoles per matar civils en el conflicte del Iemen
Reclamen la suspensió de les exportacions a les parts del conflicte
Informe ‘¿Secretos que matan?’ Resum executiu
Dades i xifres ‘Secrets que maten?’
Les dades sobre autoritzacions i exportacions d’armes publicades al març d’aquest any pel Govern espanyol no permeten saber si la coalició de països encapçalada per l’Aràbia Saudita ha utilitzat les municions, bombes, torpedes i míssils o avions espanyols exportats tant el 2014 com en anys anteriors en els atacs aeris a Iemen des de març. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe Secrets que Maten?, fet públic avui per Amnistia Internacional, Greenpeace, FundiPau i Oxfam Intermón en relació a les estadístiques del govern sobre comerç d’armes realitzat per Espanya durant el primer semestre de 2014. L’informe de les organitzacions inclou recomanacions per reforçar el control parlamentari i la transparència i garantir que Espanya respecti el principi jurídic de «No autoritzar armes per cometre atrocitats”.
“Hem documentat diversos casos d’atacs en cinc zones densament poblades al Iemen, a conseqüència dels quals han mort almenys 139 persones, de les quals almenys 97 eren civils i 33 d’elles, menors, i 460 van resultar ferides, inclosos 157 civils”, assenyala Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya, que va denunciar que “Diversos d’aquests bombardejos van destruir o van danyar infraestructura civil i semblen haver estat atacs indiscriminats, que violen el dret internacional humanitari”. Totes les parts del conflicte han comès greus abusos i violacions de drets humans.
“El Govern espanyol ha d’investigar si la coalició encapçalada per Aràbia Saudita ha utilitzat armes espanyoles en aquests bombardejos i suspendre les transferències d’armes a totes les parts del conflicte del Iemen que puguin utilitzar-se per cometre atrocitats”, reclama Jordi Armadans, director de FundiPau. D’acord amb el dret internacional humanitari aplicable al conflicte armat al Iemen, els civils i la infraestructura civil mai poden ser objecte d’atacs deliberats i s’ha de respectar la prohibició d’atacs que no diferenciïn entre civils i combatents o que causin un dany civil desproporcionat. Segons l’ONU, des del començament de la campanya militar, el 25 de març, han mort més de 550 civils, entre els quals més d’un centenar d’infants.
“El Iemen s’enfronta a una greu crisi humanitària”, afirma José María Vera, director d’Oxfam Intermón, que afegeix que “Hi ha més de 150.000 persones desplaçades internes i una greu escassetat de combustible, medicaments i aliments bàsics. La situació humanitària abans de l’esclat de violència ja era crítica, amb el 60% de la població depenent de l’ajuda i amb la importació del 90% dels aliments. Aquesta crisi no fa sinó empitjorar encara més la situació límit en la qual viu la població”.
“És hora que el Govern deixi de considerar secretes les actes de la Junta Interministerial responsable de les exportacions d’armes i revoqui aquesta decisió adoptada el 1987”, diu Mario Rodríguez, director de Greenpeace Espanya, que recorda que “Des de que fa 20 anys vam començar a treballar sobre la transparència en aquest tema s’han produït avanços substancials, però el nivell de transparència actual de l’informe governamental impedeix al Parlament i a la societat civil saber qui usa quin tipus concret d’armes exportades per Espanya”
Altres transferències
En el primer semestre de 2014, el Govern espanyol va autoritzar exportacions d’armes per un valor de més d’1.445 milions d’euros i va exportar armes espanyoles per més de 1.447 milions d’Euros.
Les ONG valoren positivament l’informe detallat del Govern remès al Congrés, que inclou informació sobre algunes de les operacions i descriu el tipus de producte exportat o autoritzat, en el qual destaca l’aplicació de l’enfocament preventiu per part del Govern en alguns casos. Aquests casos, entre altres, són les denegacions de quatre avions de transport militar a Sudan del Sud, pots de gas lacrimogen per a la policia d’Egipte i cartutxos de caça a Guinea Bissau, la suspensió de llicències de material antidisturbis i cartutxos de caça a Veneçuela, a més de la suspensió temporal de llicències d’armes de caça i tir esportiu a Ucraïna.
No obstant això, més de set anys després de l’aprovació de la Llei 53/2007 que regula el comerç d’armes i davant el constant augment d’aquestes exportacions des de fa una dècada, les ONG demanen al Govern i als partits polítics que adoptin una sèrie de mesures per seguir avançant en transparència i control parlamentari per garantir que no s’autoritzin transferències d’armes espanyoles que puguin contribuir a facilitar o cometre greus violacions del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari.
L’informe Secrets que Maten? identifica una sèrie d’operacions preocupants a causa de la naturalesa del material exportat i/o autoritzat, al destinatari i/o al risc clar que pugui ser usat per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari. Igualment, inclou altres operacions sobre les quals és necessari disposar de major informació per poder emetre una opinió informada.
En relació amb les operacions preocupants, les ONG demanen al Govern que:
• Investigui si les forces armades saudites han utilitzat les armes espanyoles exportades en els últims anys per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional humanitari
• S’abstingui d’autoritzar exportacions d’armes a Bahréin, on en els últims cinc anys han estat utilitzades àmpliament contra manifestants.
• Suspengui les transferències d’armes a Egipte, on poden ser utilitzades en la repressió de protestes mitjançant l’ús excessiu i injustificat de la força per cometre violacions greus de drets humans. S’ha de dur a terme una recerca exhaustiva i imparcial sobre la violència de les forces de seguretat en els últims anys i s’han de tenir totals garanties que les armes espanyoles exportades a Egipte no estan sent utilitzades per cometre o facilitar greus violacions del dret internacional, especialment en la Península del Sinaí, el Iemen i Líbia.
• Suspengui les transferències d’armes a Israel, Hamas i a altres grups armats palestins fins que no existeixi cap risc substancial que aquest material o equip sigui utilitzat per cometre o facilitar greus violacions del dret internacional dels drets humans i del dret internacional humanitari. I promogui que el Consell de Seguretat de l’ONU imposi un embargament d’armes global a Israel, Hamas i altres grups palestins armats.