Avui diumenge ha entrat oficialment en vigor el Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió. A partir d’ara, queda prohibit l’ús, fabricació, emmagatzematge i venda d’aquestes armes que afecten en un 98% dels casos a població civil. Després de més de dos anys de campanyes de pressió, conferències internacionals i negociacions finalment el tractat és un realitat.
A Barcelona la celebració s’ha fet a la Plaça de Sant Jaume on més d’un centenar de persones s’han concentrat a dos quarts d’onze al voltant del la Colla de Tabalers del Poble Sec que ha estat l’encarregat de la tamborinada festiva. Després, Jordi Armadans, de la Fundació per la Pau, Meritxell Bennasar, de Greenpeace, i Lucia Oltra del Moviment per la Pau, en nom de totes les ONG organitzadores de l’acte, han explicat la rellevància del Tractat i la importància del treball organitzat de la societat civil per aconseguir fites com aquesta.
Aquesta tarda, a les 19.00 també es farà una tamborinada de celebració a la Plaça de l’Ajuntament de Lloret de Mar amb el grup de diables sa Forcanera. A més de Barcelona i Lloret s’han fet actes festius en més de 70 ciutats de tot el món on s’han organitzat també tamborinades, concentracions, exposicions i conferències.
Les bombes de dispersió
Les bombes de dispersió són armes que llençades per mar, terra o aire escampen fins a centenars de municions sobre àrees extenses. Una sola bomba pot arribar a devastar l’equivalent a un camp de futbol. El principal problema és que aproximadament un 30% d’aquestes submunicions no esclaten en tocar terra i, durant dècades després d’un conflicte, representen una amenaça per a la vida i l’organització social i laboral dels habitants dels territoris afectats.
Almenys 32 països o regions del món estan afectades per la presència de bombes de dispersió i milers de persones han perdut la vida o han sofert greus mutilacions degut a la seva acció. A partir d’avui, amb l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició, els estats part estan obligats a aturar la fabricació d’aquestes bombes, a destruir-ne els estocs, a netejar les àrees contaminades i a atendre les víctimes que causen.
Els 38 països que han ratificat el tractat són: Noruega, Irlanda, La Santa Seu, Sierra Leone, Laos PDR, Àustria, Mèxic, Níger, Albània, Espanya, Alemanya, Luxemburg, San Marino, Japó, Zàmbia, Croàcia, Eslovènia, Uruguai, Malta, França, Burundi, Malawi, Macedònia, Nicaragua, Nova Zelanda, Bèlgica, Montenegro, Dinamarca, Burkina Faso, Moldàvia, Samoa, Regne Unit, Equador, Seychelles, Lesotho, Fiji, Mali, Les Comores.
A Catalunya i l’Estat espanyol, els actes de celebració de l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió els han organitzat la Fundació per la Pau, Greenpeace, Justícia i Pau, el Moviment per la Pau, la Plataforma per la Pau de Lloret de Mar i Setem.