Activistes dAmnistia Internacional, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam realitzen un acte simbòlic davant el Ministeri dAfers Exteriors per insistir en la urgent necessitat dadoptar un Tractat Internacional dArmes
Madrid/Barcelona.- Ladopció dun Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes no es pot ajornar més. Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam han reclamat avui al Govern espanyol que posi el seu màxim esforç per assolir avanços concrets en la negociació daquest tractat. La pròxima cita es produirà a loctubre, en el marc dels debats que tindran lloc a les Nacions Unides.
Actualment no existeix pràcticament cap control sobre el comerç darmes i les seves conseqüències són catastròfiques. Com a resultat de la venda darmes sense restriccions, més de 1.000 persones moren diàriament a conseqüència de la violència armada i més de 300.000 perden la vida cada any.
A través dunes ulleres gegants, les tres organitzacions han escenificat avui davant el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació la urgent necessitat que els governs també lespanyol vegin que ladopció dun tractat internacional que posi fi al descontrol darmes en el món és una qüestió durgència. Milers de persones estan donant suport a aquesta petició a través de la web www.armasbajocontrol.org i al voltant de 160 parlamentaris i parlamentàries també lhan subscrit. Totes aquestes adhesions també shan lliurat avui.
En els últims anys, el Govern espanyol ha expressat el seu suport a un Tractat Internacional que reguli el comerç darmes. No obstant això, ha arribat el moment de transformar aquest suport en alguna cosa tangible. En la pròxima reunió de l’ONU, el govern ha de pronunciar-se públicament i amb fermesa a favor del Tractat i utilitzar tota la seva influència perquè altres països se sumin a la iniciativa sense dilacions. Espanya està entre els deu principals exportadors darmes del món. Per tant té un grau de responsabilitat afegida per assolir aquest objectiu, afirma Eugeni Barquero, responsable de Campanyes de la Fundació per la Pau (Membre de IANSA a lEstat Espanyol).
Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam insten el Govern espanyol a defensar un Tractat que impedeixi les transferències darmes a llocs on existeix un risc important que siguin utilitzades per cometre violacions greus del dret internacional humanitari i dels drets humans. Tampoc ha de permetre aquelles transferències que puguin soscavar el desenvolupament sostenible dels països Si aquests criteris no sincorporen en el text final, el Tractat Internacional no servirà per res i seguirà sense protegir les vides de milers de persones afectades per la violència de les armes, afegeix Irene Milleiro, portaveu dIntermón Oxfam.
Informació addicional
El desembre de 2006, 153 països van votar en l’Assemblea General de les Nacions Unides a favor de treballar en pro de lestabliment dun Tractat sobre el Comerç d’Armes. Es va tractar dun primer pas molt important. Només un país, els Estats Units, es va posicionar en contra.
Després, el febrer de 2008, van començar les negociacions a través dun Grup dExperts format per representants de 28 països, entre els quals també va participar Espanya. Aquest grup dexperts sha reunit tres vegades i ha acordat un informe que serà presentat al Secretari General de les Nacions Unides en el context de l’Assemblea General que tindrà lloc durant el pròxim mes doctubre a Nova York.
En el període previ als debats de l’ONU del mes doctubre daquest any, alguns Estats com la Xina, Egipte, lÍndia, Pakistan, Rússia i els Estats Units, estan intentant diluir, bloquejar o demorar les propostes. Encara que es tracta de pocs estats, són els grans exportadors darmes en el món. Els debats a les Nacions Unides han de contrarestar aquestes posicions i aconseguir avançar cap a un tractat eficaç que de debò posi fi a les transferències irresponsables darmes, afegeix Mònica Costa, responsable de la campanya d’Armes sota Control d’Amnistia Internacional.
Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org