Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
11/11/2008

Un centenar de supervivents de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki visiten Barcelona reclamant la prohibició de les armes nuclears

Un centenar d’‘hibakusha’ (supervivents de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki) han arribat aquest dimarts, 11 de novembre, al port de Barcelona a bord del Peace Boat. Aquest peculiar vaixell fa escala en uns 20 països d’arreu del món, on els hibakusha presenten el seu testimoni i experiència personal del bombardeig per tal de sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania per abolir les armes nuclear

Durant la seva breu estada a Barcelona faran una visita guiada la Plaça de Sant Felip Neri, per conèixer la història dels bombardejos a la capital catalana, i tot seguit seran rebuts a l’Ajuntament de Barcelona per l’alcalde accidental, el Sr. Carles Martí, a qui demanaran que doni suport al Protocol d’Hiroshima i Nagasaki en favor del desarmament nuclear. Al vespre se celebrarà una recepció a bord del vaixell que comptarà amb la presència del President del Parlament, el Sr. Ernest Benach i d’altres representants de les institucions i de la societat civil catalana. Paral·lelament, un grup de vint hibakusha passaran el dia a Granollers on realitzaran diverses activitats organitzades per Can Jonch – Centre de Culura Cultura per la Pau, de la capital del Vallès Oriental.

La visita dels hibakusha s’emmarca en el projecte “Viatge per un món lliure d’armes nuclears” de l’ONG japonesa Peace Boat. El projecte implica que un centener de supervivents de les bombes atòmiques viatgen en vaixell durant tres mesos per diverses ciutats del món portant un testimoni de denúncia dels efectes de les armes nuclears i una demanda clara: que societats civils i governs d’arreu s’impliquin en la lluita per la prohibició de les armes nuclears.

El treball per l’eradicació de les armes nuclears

El mes d’agost del 1945 dues bombes nuclears van ser llançades sobre Hiroshima i Nagasaki, produint a l’acte o en les setmanes següents la mort d’un total de 230.000 persones. Milers més van morir en els mesos següents a causa de les cremades i l’efecte de la radiació.

El moviment en contra de les armes nuclears va néixer en els anys 60. En 1968 se signa el Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) ratificat per 189 països. Malgrat tot, el TNP no té la força suficient com per a garantir a la humanitat el desarmament nuclear que tant necessita.

Peace Boat i els supervivents demanen a la societat civil i les institucions catalanes que s’adhereixin a les reivindicacions expressades per la Campanya “Viatge Global per un Món Sense Armes Nuclears”. En concret, que en el seu discurs i activitat internacionals, la societat civil i les institucions afavoreixen tant la no proliferació com el desarmament nuclear.

També es cerca el suport per a la Campanya per l’Abolició de les Armes Nuclears, llançada per la xarxa “Alcaldes per la Pau” (que inclou unes 2.000 ciutats del món, entre elles, diverses de catalanes). La campanya proposa la il·legalització de les armes nuclears a través de l’acceptació per la comunitat internacional d’una Convenció sobre les Armes Nuclears que entraria en vigor simbòlicament el 2020, data del 75 aniversari de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagaski.

A Barcelona i Catalunya, aquesta iniciativa compta amb el suport i la col·laboració de la Fundació per la Pau i Nova-Centre per a la Innovació Social.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
www.fundacioperlapau.org