Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
19/09/2005

Un premi que reconeix la mobilització per la pau

En el marc de la concessió dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya 2005, lliurats el passat 18 de setembre al TNC, el jurat va concedir el Premi Nacional de Cultura Popular, al “moviment popular per la pau”, entenent com a tal la resposta ciutadana, plural i diversa, que s’ha produït en els darrers anys a favor de la pau arreu del nostre país.

El jurat va decidir concretar un premi tant genèric a la Fundació per la Pau per la seva trajectòria i activitat sostinguda de 22 anys a favor de la cultura de pau.

La Fundació per la Pau valora molt positivament el premi pel que suposa de reconeixement del mèrit social i cultural de les mobilitzacions per la pau.

La concreció del premi a la Fundació, el rebem amb joia per la confiança otorgada a la nostra entitat però també amb humilitat (són moltes i, sovint, inabastables les expressions d’aquest moviment popular ciutadà per la pau) i amb la voluntat de fer-lo extensiu a totes les persones i entitats que formen part d’aquest treball per la pau.

El premi, ens esperona encara més a continuar la feina d’educació per la pau, de promoció del desarmament i d’afavoriment de la resolució pacífica dels conflictes duta a terme fins ara. Però, a més de potenciar aquestes activitats, la Fundació també vol invertir la dotació econòmica del Premi en eines que siguin d’interès i utilitat col.lectiva per a l’extens moviment ciutadà per la pau.

Per fer-ho, potenciarem l’espai web on s’informarà puntualment de les activitats i propostes a favor de la pau que s’engeguin i organitzin arreu del país. Aquesta va ser una acció que vam fer puntualment en el marc de les mobilitzacions contra la guerra però que ara volem que sigui un servei permanent tant per als col.lectius i grups que organitzen activitats per la pau com per a aquelles persones, escoles o mitjans de comunicació que volen assabentar-se’n i participar-hi.

Finalment, volem ajudar i facilitar les possibles noves mobilitzacions que, en marcs unitaris com els de la Plataforma Aturem la Guerra, es puguin engegar en el futur.

 

Veredicte del jurat, llegit per l’actriu Àngels Bassas

Per la seva espontaneïtat i compromís, activisme participatiu i creativitat, manifestació del tarannà popular ben arrelat en el poble català el Premi Nacional de Cultura Popular és per al moviment popular per la pau.

I en representació de tots els ciutadans s’ha escollit la Fundació per la Pau que va participar activament en el moviment, i amb la seguretat que sabrà canalitzar-lo cap a accions en defensa de la pau i la vida.

 

Discurs d’acceptació del premi per Alfons Banda i Jordi Armadans

Celebrem la sensibilitat que demostra aquest premi en reconèixer la important mobilització del poble català a favor de la pau, un fet cultural de primera magnitud i gran significació. Un fet que diu molt de la força i el tarannà d’aquest poble.

Agraïm que s’hagi pensat en la Fundació per la Pau a l’hora de concretar la recepció del Premi. Acceptem ser un referent més al costat d’altres entitats, plataformes cíviques i grups espontanis o persones igualment implicades en el treball a favor de la Cultura de Pau.

Des de la Fundació per la Pau, ja fa 22 anys que promovem una cultura de pau que aposti per la noviolència, el diàleg i el desarmament. En rebre aquest premi, ens comprometem a enfortir aquesta activitat així com les mobilitzacions conjuntes que s’emprenguin contra tota guerra, contra el militarisme que les prepara i contra la cultura de la violència que les justifica.

Sempre hem estat convençuts de dues idees que, ara, semblen estar ben assumides:

. la primera, que les persones, quan s’organitzen i es mobilitzen, poden canviar les coses

. la segona, que a Catalunya hi ha molta energia a favor de la pau. I, creiem, cal aprofitar i projectar aquesta energia. Perquè al món, no li cal un exèrcit més o una mica més d’indústria militar. El que realment cal és que hi hagi persones i governs que es comprometin enla construcció de futurs més dignes. On els drets humans, la justícia i la pau, no siguin només paraules sinó defineixin realitats.

Ens fa feliços, doncs, que aquest premi ho reconegui.

Un premi que, en el fons, va per a totes aquelles persones, sovint ben anònimes, que s’impliquen. Com l’amic de la Plataforma Aturem la Guerra i de tantes altres mogudes, Andrés Arcos. L’Andrés, era tenaç, modest, incansable i sempre duia l’anhel de pau ben endins. Tràgicament, ens va deixar fa un mes i mig.

Per això, avui, aquest premi, va per a tu Andrés.

Salut i pau!!