8 de març, Dia Internacional de la Dona
Les dones són sovint les principals víctimes en els conflictes armats. Alhora, moltes dones i col·lectius han fet i fan importants aportacions per la pau i la transformació social per mitjà d’accions noviolentes com la resistència pacífica, la desobediència civil, la dissidència i la participació crítica. La Fundació per la Pau recull alguns informes i iniciatives que evidencien aquesta tasca.
La plana web de les Nacions Unides Dones explica l’especial vulnerabilitat de les dones i els infants en els conflictes armats i detalla les resolucions de les NNUU per tal de protegir-les.
La xarxa d’ONG IANSA Dones informa del seu suport a una declaració emesa per l’Aliança mundial per la prevenció dels conflictes armats sobre la millora de la seguretat de les dones en zones de conflicte.
Aquests dos estudis evidencien la violència que pateixen les dones, en conflictes armats o en entorns de violència:
Carga Global de la Violencia Armada. Geneva Declaration.
Feminicide, a global problem. Small Arms Survey.
Altres propostes:
La web TiCambia, de recursos didàctics, ens convida a descobrir La pau que construeixen les dones .
El llibre 1325 mujeres tejiendo la paz és un projecte que vol difondre el paper de les dones en la construcció de la pau. Fa referència a la Resolució 1325 aprovada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides l’any 2000.
Coincidint amb el 8 de març, l’organització Peace Direct proposa el vídeo Pray the devil back to hell. Es tracta d’una història real que destaca la fortalesa i la perseverança de les dones de Libèria que han plantat cara per posar fi a la violència que ha malmès el seu país. És una narració inspiradora de com l’activisme pot canviar la història dels països.
El Nobel de la Pau:
Tot i la destacada tasca de moltes dones en el treball per la pau, només 14 han estat guardonades amb el Premi Nobel de la Pau.
Video sobre les tres guardonades amb el Premi Nobel de la Pau 2011: la Presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, l’activista liberiana Leymah Gbowee i l’activista del Iemen Tawakkol Karman.